Gandalf

Gandalf werd geboren met een prachtige muisgrijze kleur. Daarom werd ze vernoemd naar Gandalf de Grijze. Waar Gandalf-de-tovenaar echter veranderde in de Witte, is Gandalf-het-poesje veranderd in een roetzwarte! (Het verschijnsel wordt overigens ‘fever coat’ genoemd: waarschijnlijk had moeder wat verhoging – en hadden de kittens het dus extra warm-  toen bij de kittens het haar begon te groeien. Dan komt er minder kleurpigment in die haren.)

Gandalf in actie

Haar geboorte was 9 dagen voordat Akathsi haar probeer-nestje kreeg. Ze is dan ook al jong bij ons komen wonen: dan had Akathsi een gezinnetje van 3 jonkies, waarvan er een zou blijven. Dat is allemaal goed gegaan. Pas toen Gandalf 5 maanden was, vond Akathsi dat ze genoeg moederlijke zorgen aan Gandalf had gespendeerd, en ze moest maar eens op eigen benen staan! In die periode kreeg Gandalf zo af en toe een goede mep. Later is dat weer bijgetrokken, en sindsdien waren het de grootste vriendinnen: spelen, slapen, eten, snoepjes, alles kan samen.

Later kwam … Mystery!! Wow! Na twee dagen was dat druk spelen met dit kitten, dat dan wel een jaar jonger was, maar bijna net zo groot als Gandalf. Met Mystery kwam er duidelijk leven in huis, en Gandalf genoot! Ook met Mystery wilde ze wel een mandje delen. En ook al was dat mandje eigenlijk netaan groot genoeg voor Mystery alleen, Gandalf mocht er nog wel bovenop liggen.

Gandalf is ondertussen wat ouder geworden (en wat ronder … ). Ze heeft Qanta meegemaakt: geboorte (dochter van Mystery),  moeder zien worden -van de tovenaars, de sterren, en van ons lentekind-, en (bijna) zien sterven.  En ook Hotohke, de sterre-dochter van Qanta, en dus de kleindochter van Mystery, heeft ze zien geboren worden en moeder zien worden -van de bloemen, en de koningen. Hotohke vindt het kleedje naast Gandalf’s favoriete plekje de beste plaats voor haar kittens, dus Gandalf speelt een belangrijke rol in de opvoeding! Ze is nog steeds een speciale ‘tante’ voor Renke.

Gandalf is wel klein gebleven: haar ideale gewicht zou zo’n 3.5 kg zijn. Lynx tips heeft ze een beetje, maar opvallend zijn de lange oorpluimen, vooral ook omdat die haren wit zijn tegen de zwarte oren als achtergrond. Het kopje is niet extreem – gelukkig maar, want zeker bij zo’n kleine kat zou ik persoonlijk dat niet mooi vinden. Ze heeft ontzettend mooie groene ogen, en een lekker ruige Maine Coon vacht waar ik nog nooit klitten in heb gezien. En die ook echt zwart is, niet bruin! En ondanks haar stamboomloze status heeft Gandalf een leuke showcarrière gehad.

queen2

Klaar voor wat er komen gaat

Haar inbreng in de cattery is beperkt tot haar levenslust en haar streken – en dat is een hooggewaardeerde bijdrage!

SHOWCARRIÈRE
20 augustus 2000 NVvK, Rotterdam Kittens, 3-6 mo
U1
28 januari 2001 Neocat, Utrecht Kittens, 6-10 mo
U1
27 januari 2002 Neocat, Utrecht Kastraat poes
CAP
28 april 2002 NRKV, Eemnes Kastraat poes
CAP
8 september 2002 NKU-SARA, Rotterdam Kastraat poes
CAP

Helaas is Gandalf 19 februari 2013 overleden.  Kanker die de hele mondbodem besloeg, en zelfs was opengebarsten.  Nu heeft ze geen pijn meer.