Fokken

Bij kattenfokken denkt u wellicht aan het fokken van een kat met een specifiek uiterlijk ‘Hoe ziet de kat eruit? Heeft hij/zij prijzen gewonnen?’ Dit is voor veel kattenkopers belangrijk, en natuurlijk op een kattenshow.  Nidoba let daar niet zo op. De Nidoba poezenmoeders zijn allemaal op show beoordeeld met ‘uitmuntend’. En verder – laten we de waan van de dag lekker voor wat het is! Ik vind het belangrijk dat een Nidoba Maine Coon er uitziet zoals een Maine Coon eruit hoort te zien. Dat is beschreven in de ‘standaarden’. En wellicht interpreteert een keurmeester die standaard anders.

Veel belangrijker is de gezondheid. En dan niet alleen de gezondheid van de poes zelf, maar ook: wat kunnen de kittens er wellicht van mee krijgen? Vandaar dat de poezen aan verschillende testen worden onderworpen voordat ze op vrijerspad mogen.  En als ze de testen niet goed doorstaan? Dan worden ze gecastreerd, en mogen lekker van het leven, en wellicht van de kittens van een andere poes, genieten.

Nidoba poezenmoeders ..

  • .. zijn vrij van het Feline Leukemia Virus (FeLV) en het Feline Immunodeficiency Virus (FIV).
  • .. hebben goede knieschijven: ze hebben geen last van Patella Luxatie (PL).
  • .. hebben goede heupen: er is geen sprake van Heup Dysplasie (HD). Nidoba katten zijn vrij groot, en waarom zouden we daar een kans op  willen hebben?  Op PawPeds staat meer over HD, ook bij de Maine Coon.
  • .. hebben niet het gen dat in verband is gebracht met Hypertrofische Cardio Myopathie (HCM).  Dit is een DNA test. Hierbij is het zeker dat de kat het gen niet heeft, en niet zal krijgen. Helaas is daarmee nog niet zeker dat de kat de ziekte niet heeft, of zal krijgen.
  • .. hebben niet het gen dat Spinale Myo Atrofie (SMA) veroorzaakt. Ook dit is een DNA test.  Vanwege de aard van de verandering in het DNA is het bij deze DNA-test wel zeker dat de kat de ziekte niet heeft, niet zal krijgen, en -als Nidoba poezen een nestje krijgen- dat de kittens het ook niet zullen krijgen.
  • .. zijn via een echo, gedaan door een specialist, vrij verklaard van problemen in de borstholte, waaronder HCM. Helaas is dit een momentopname, en kunnen problemen zich altijd later ontwikkelen. Vandaar dat deze test herhaald wordt.
  • .. zijn ook via zo’n echo vrij verklaard van problemen in de buikholte (nieren, lever). Ook voor deze echo geldt dat het een moment opname is.

Het is helaas onmogelijk om na te gaan of de ouderdieren vrij zijn van ziektes die op latere leeftijd optreden. Tenslotte krijgen oude dieren geen nestjes. Voor zover mogelijk kijken we wel naar de voorouders. Leven die nog? Waaraan zijn ze overleden? Hoe oud waren ze toen?  Maar deze informatie is moeilijk (betrouwbaar) te achterhalen.

Ook na al deze voorzorgsmaatregelen kunnen er nog nare zaken gebeuren. En zijn er ook nare zaken gebeurd.  Maar voor zover mogelijk was, hebben we gepoogd dat te voorkomen. Helaas is dat niet voor 100% mogelijk.

Een derde overweging is het karakter.  En dit is nog het moeilijkste. Wat zit in het dier, en wat in de omgeving – en wat in de omstandigheden? In hoeverre is het gedrag een uiting van karakter? In hoeverre is gedrag een uiting van leeftijd?  We doen ons best om dit allemaal in te schatten, maar helaas – waren hier maar goede testen voor beschikbaar!