Omzwervingen

Mystery, ruim 11 jaar oud, en terug op haar stek!

Mystery, ruim 11 jaar oud, en terug op haar stek!

Even een kleine ‘geschiedenis’
Mystery is de moeder van Qanta (geboren 8 juli 2003)

Qanta is 19 november 2005 moeder geworden van 5 tovenaartjes.
Mystery vond haar kleinkindjes maar niks, gromde wat naar ze. Op  17 december bleek dat ze baarmoederontsteking had. Ze is 20 december 2005 gekastreerd (‘gesteriliseerd’). Op  27 december is ze voor een 2e keer geopereerd, omdat haar darmen door de (binnenste) hechtingen geglipt waren.

Met oudjaar begon ze opeens alle katten (OOK Qanta!) *weg te meppen* van de kittens: ze riep de kittens voor een melk-maaltijd, en ze ging er beschermend om heen liggen. Ik heb geprobeerd om dit (overdreven moederlijke) gedrag in wat betere banen te leiden. En toen dat gelukt leek,  mocht ze weer bij haar dochter en kleinkinderen. Dat ging goed, tenzij er eentje begon te piepen (en Tsjoender was zo’n pieper), want dan stormde Mystery erop af. Qanta niet, die vond dat een beetje piepen goed is voor je longen of je stembanden of je karakter of zo …

Toen zag ik haar in een luie stoel liggen, beschermend om 2 kittens heen. Alsof ze zoogden. Gechecked, en verdorie –  deze pas gecastreerde poes met een overmaat aan moederinstinct had 2 tepels die MELK PRODUCEERDEN!!!!  Nou ja, het kwam uit de tepels en het leek wel wat op melk – maar de voedingswaarde was niet hoog! Geen probleem, totdat – er een virusje op bezoek kwam. Met wat extra zorgen waren de kittens al snel weer aan de beterende hand. Behalve twee – die vonden Mystery veel leuker, en smakelijker, dan Qanta. Maar de ‘melk’ van Mystery was niet genoeg om hun conditie verder op te vijzelen en de verkoudheid achter zich te laten.

In 2006 zou Qanta weer een nestje krijgen (de sterretjes). Nu wat te doen? Apart houden is geen optie – Mystery is 9 kilo, zonder vet! De luikjes in de diverse deuren kunnen afgesloten worden met die plastieke dingetjes. Maar 9 kilo gespierde en vastbesloten kat ramt daar echt wel doorheen! Dus: volgend nestje – maar dan gaat Mystery uit logeren! Maar ja, dan is ze 3 maanden uit logeren … dan komt ze weer terug …. vindt ‘de groep’ dat fijn? Vindt Mystery dat fijn? Vinden de logeerouders dat fijn? Vandaar dat ik al wel dacht: ‘Als die logeerpartij bevalt – wellicht kan ze dan daar blijven!’ En dat is het punt waarop Brenda en Fer en ik elkaar vonden. In dit geval was er een oplossing gevonden waar alle partijen blij mee zijn.

Jaren lang zijn veel mensen en katten zo gelukkig geweest met elkaar. En toen … klikte het niet meer tussen Brenda en Fer. Een scheiding. Natuurlijk werd er voor de katten gezorgd, maar niet meer zo optimaal als eerder. Natuurlijk heb ik aangeboden om Mystery terug te nemen. Maar daar werd niet op gereageerd. Wel hoorde ik dat ze tijdelijk naar een pension zou gaan. En toen kwam het bericht dat Mystery in een asiel zat! Toen de rekeningen niet betaald werden, werd de pensionkat een asielkat. Binnen de 24 uur zat ze natuurlijk weer hier op haar stekkie! Toch nog een goede Dierendag 2011 voor Mystery. En het leek wel alsof ze het herkende! Terug thuis. Om nooit meer te vertrekken.

Natuurlijk waren er wel wat veranderingen. Zo was Hotohke er – de ster kleindochter waarvan ze de geboorte dus niet heeft meegemaakt. En Renke, een onbekende koningin, ook al is ze Mystery’s achterkleindochter.
En beiden hebben veel van het karakter van Mystery meegekregen: vooral het zelfstandige, eigenwijze karakter. Dat botst. En dan begint de leeftijd te spelen. Tja, wat extra ondersteuning, en dan kan de hele groep lekker samenleven. En dat doen we!